Jan Brouwer

Cultuur

content

januari 1st, 1970

Leave a Comment

content

januari 1st, 1970

Leave a Comment

De eindeloze trap laat trede voor trede zien hoe orde uit chaos is ontstaan en hoe sinds het begin der tijden eerst logica tot stand kwam en vervolgens steeds complexere structuren met allerlei vormen van zelforganisatie. Uiteindelijk was er het kennisdier mens, uit kennis naar voren gekomen en in staat tot het vergaren en maken van kennis.
Het doel van dit boek is een nieuwe methode te laten zien die niet alleen werkt in het fysieke domein zoals de beroemde methode van Descartes uit de 17e eeuw maar een methode die geldig is in alle domeinen van kennis.
De nieuwe methode vergt ook een nieuwe manier van denken: organisch in plaats van het mechanische denken van Descartes. Om deze nieuwe werkwijze te verduidelijken passeren denkers als Aristoteles, Kant, Darwin, Wittgenstein en Einstein de revue en worden grote inzichten aan kleine gekoppeld met glasheldere voorbeelden. Al met al levert de consequente methodiek een nieuw en verbindend inzicht: De eindeloze trap is het beeld dat ons toont hoe kennis ons leven bepaalt en hoe vooruitgang in kennis mogelijk wordt.

januari 1st, 1970